Zoeken
Menu
Sluiten

Bijtelling

Via de regeling is het mogelijk om allerlei soorten fietsen aan te schaffen. Een stadsfiets, mountainbike, bakfiets, maar ook een e-bike. Wat je betaalt aan bijtelling, hangt af van je jaarsalaris en de prijs van de fiets. Voor een fiets van 3000-4000 euro kun je uitgaan van een maandelijks bedrag van tussen de 7 en 10 euro.

Aantrekkelijke leasefiets

Door de nieuwe regels moet het aantrekkelijker worden om naar kantoor te fietsen. Voor de overheid zitten er ook voordelen aan de leasefiets. De maatschappelijke baten kunnen oplopen tot circa 54 miljoen euro per jaar. 44 miljoen aan gezondheids- en milieubaten en 10 miljoen aan belastingopbrengsten.

Meer pogingen

In het verleden zijn er al meer pogingen gedaan om fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken. Zo was er in 2014 de bedrijfsfietsenregeling. De BTW van een fiets van 750 euro mocht je volledig aftrekken. De regeling was enorm populair. In 2014 werd maar liefst 19 procent van de nieuwe fietsen volgens de bedrijfsfietsenregeling verkocht. Nadien werd de leasefiets onderdeel van de werkkostenregeling (WKR).

WKR maakte fietsen te ingewikkeld

Onder de WKR werden de regels voor zakelijk fietsen een stuk ingewikkelder. Binnen deze regeling kan de werkgever tot maximaal 1,2 procent van de totale loonsom van alle werknemers belastingvrij schenken aan het personeel. Komen de extra’s hierboven, dan moet over de rest een hoge heffing worden betaald. Daarnaast moeten alle kilometers die privé worden gefietst geregistreerd worden. Hierover moet dan het voordeel berekend worden. De kosten aan je fiets mag je hier weer van aftrekken. Dit komt neer op zo’n omslachtige boekhouding, dat de leasefiets nu niet interessant is.